ATEST Ochrona Pracy

Wirtualne muzeum bhp

Sortowanie alfabetyczne.

Biblioteka internetowa

Książki i czasopisma

Przegląd Hygieniczny

Numer 1-1902

W pierwszym numerze (1/1902) warto zwrócić uwagę na artykuł programowy redaktora naczelnego dr. J. Szpilmana Uwagi o ekonomicznem znaczeniu hygieny kraju naszego. Krótki cytat z tego artykułu pokazuje wyzwania, przed jakimi stali higieniści ponad sto lat temu: "Środki zmierzające do tego celu [czyli zmniejszenia śmiertelności] a wskazane przez hygienę są raz przyrody czysto etycznej, a w pierwszym rzędzie czystość i umiarkowanie; czystość w najogólniejszym znaczeniu t. j. czystość ciała, odzieży, mieszkania i żywienia (pokarmy i napoje zdrowe, niefałszowane, czysto przyrządzane i podane i t. d.), i umiarkowanie w jedzeniu, piciu, w pracy umysłowej i fizycznej, w ogóle we wszystkich czynnościach ludzkich. Środki te są przedmiotem hygieny osobnikowej. Z drugiej zaś strony poprawa stosunków sanitarnych zawisła od odpowiednich urządzeń hygienicznych, których nie może przeprowadzić jednostka, ale całe społeczeństwo wspólnemi siłami pod nadzorem władz państwowych, krajowych i miejscowych i to należy do hygieny publicznej."

 Dodano: 2015-06-26

 

     [1][2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20]      ...[24]

   powiększ   następny  
   powiększ   następny